Resonans i växelströmskretsar
I avsnittet om ljud lär vi oss att resonans betyder medsvängning. Fenomenet med resonans gäller dock inte enbart i samband med ljud. Det kan också ha betydelse i andra sammanhang, t ex. i växelströmskretsar. En växelströmskrets befinner sig i resonans då den induktiva och kapacitiva reaktansen upphäver varandra. Det betyder att endast den fysiska resistansen eller motståndet i kretsen påverkar förhållandet mellan ström och spänning. Resonans är möjligt endast vid en viss bestämd frekvens, kretsens egenfrekvens. Med frekvens menas hur ofta strömmen byter riktning i kretsen. Vanlig växelström från vägguttagen i hemmet har en frekvens på 50 Hz.
Fenomenet med resonans används bland annat i kraftöverföringssystem, i TV-apparater och i radion. När du på en radio vrider ratten för att ställa in bästa mottagning tvingas en växelströmskrets i radion att komma i resonans med de radiovågorna som tas emot av antennen. Resistansen minskar och strömmen ökar. På det viset får man bästa mottagning och därmed bästa ljud från högtalarna.
Om flera radiosändningar sker på näraliggande frekvenser är det viktigt att kunna justera resistansen och kretsens egenfrekvens noggrant. Ju högre precision desto bättre mottagning.