Vattnet
Jordens vatten består till ca 97% av saltvatten. Resterande 3% är sötvatten och utgör ett av människans fem livsnödvändiga basbehov. De andra basbehoven är värme, luft, mat och gemenskap.
Av allt sötvatten är ca 75% bundet i landisar och nästan 25% är grundvatten. Det vatten vi använder oss av i Sverige är både ytvatten och grundvatten som renats i vattenverk. Det använda vattnet förs vidare genom avloppet för rening i reningsverk. Sedan släpps det ut i vattendrag och sjöar.
Gödsling inom jordbruket, skogsgödsling samt utsläpp från industrier och trafik bidrar till att mängden närsalter ökar i våra vatten. Det får så småningom följden att sjöar och vattendrag växer igen. När växterna i vattnet sedan dör och bryts ner förbrukas så mycket syre att syrebrist uppstår i vattnet. Då kvävs de djur som lever i vattnet och är beroende av syre.
När nederbörden innehåller föroreningar som svavel- och salpetersyra drabbas sjöar och vattendrag av försurning. I Sverige orsakas hela 80% av försurningen av utsläpp från andra länder. Vattnet i en försurad sjö är mycket klarare än i en frisk sjö.
Ett mycket allvarligt miljöhot är de oljeutsläpp som tyvärr sker då och då i naturen. Det kan t.ex. hända att fartyg med olja går på grund med följden att stora mängder olja rinner ut i vattnet. Vissa fartyg passar på att göra ren sina oljetankar ute till havs trots att det nuförtiden är olagligt. Utsläppt olja brukar driva omkring på vattenytan för att så småningom nå stränderna. Inom djurlivet är det framför allt sjöfåglarna som råkar illa ut vid oljeutsläppen. Inte ens de som infångas och tvättas rena klarar sig.