Djurcellen

Uppbyggnad och beståndsdelar

Allmänt

Djurcellen har ofta en rund form och den omges av ett mjukt, följsamt och tunt membran, den kan liksom växtcellen ha vakuoler – små hålrum – men dessa är mindre hos djurcellen. De uppstår exempelvis när cellen omsluter en partikel för att tillgodogöra sig dess näringsämnen.

Uppbyggnad

Cellernas uppbyggnad liknar varandra på flera sätt. De omges av ett cellmembran som är en tunn hinna som släpper igenom vatten och näringsämnen genom små porer. Innanför membranet finns en trögflytande massa som kallas för cellplasma. Cellplasman består av vatten, salter, proteiner, olika näringsämnen och avfallsprodukter från ämnesomsättningen som lagras i så kallade vakuoler. En cell består även av mitokondrier, ribosomer och en cellkärna som styr cellens alla funktioner.

Encelliga djur

Vissa encelliga djur kan ändra form nästan hur som helst och när det tar upp föda ändrar de kroppsformen så att födan innesluts. När födan blivit innesluten hamnar den i en liten blåsa där födan löses upp. Därefter kan alla nyttiga ämnen tas upp i cellplasman.

 

 

Maskros

Djurcellen